Altin Gün + YĪN YĪN
vr 14
dec

Altin Gün + YĪN YĪN

Onweerstaanbaar, ook als het onverstaanbaar is

Entree:

€ 13,00 *

Zaal open:

18:30

Aanvang:

20:00

Einde:

21:00

Tickets

* excl. €1,50 servicekosten

FacebookEvent op Facebook

Altin Gün + YĪN YĪN

Onweerstaanbaar, ook als het onverstaanbaar is

Soms heb je iemand nodig die de deur open doet tussen wat bekend is en wat niet. Altin Gün (‘Gouden Dag’) is de band met de hand op de deurklink. Als die deur openzwaait, ruik, voel en hoor je geluiden die je los van elkaar wel kent, maar gemixt totaal nieuw klinken.

Hun debuutalbum ‘On’ (Bongo Joe Records) laat horen wat er gebeurt als je een deur naar Turkse volksmuziek, liedjes die van generatie op generatie zijn doorgegeven, open doet, en daar tegenover deuren open zet waaruit funkritmes stampen, wah-wah gitaren golven en analoge orgels waaieren. De tochtstroom die dan ontstaat, daar tussen staat de Amsterdamse band Altin Gün. De band bestaat uit muzikanten met zeer diverse achtergrond, van Turks tot Indonesisch. Tot zo Hollands als appelmoes.

Manço, Bağcan en Koray zijn helden van Altin Gün, maar de grootste inspirator is Neşet Ertaş. Een Turkse volksmuzikant wiens invloed en muzikale erfenis van onschatbare waarde is. Een vergelijking is lastig te maken, maar denk aan iemand die qua status Bob Dylan en George Gerschwin tegelijk is.

Hij schreef nummers die in Turkije standards zijn geworden. Nationale cultuurschatten die nog altijd levend gehouden worden. Nummers die ook Altin Gün tekstueel en thematisch in ere houdt, om er vervolgens andere maatsoorten, zoemende bassen, zwoele orgels en stevige saz-riffs aan toe te voegen. Ertaş schreef het meerendeel van de nummers op ‘On’, maar de originelen zijn nauwelijks nog herkenbaar in de Altin Gün-jas.

Het zijn nummers met universele thema’s als liefde, dood, verlangen en het lot. Muziek die het hart raakt, de kuiten en knieën stimuleert en de ziel zachtjes kneedt.  Die bekend klinkt maar anders voelt. Onweerstaanbaar, ook als het onverstaanbaar is.

Support van deze avond wordt verzorgd door de Nederlandse band YĪN YĪN. Wereldmuziek, disco, funk en electronica worden door hen moeiteloos met elkaar verbonden!

Fysieke tickets zijn ook bij Velvet Store in Amersfoort te koop!

Ook leuk...

tickets